Opvoedingsproject

Don Bosco (1815-1888)

Op 16 augustus 1815 wordt Giovanni Bosco geboren in een arm boerengezin in Noord-Italië. Het leven van Don Bosco speelt zich af tegen de achtergrond van een woelige en turbulente periode getekend door oorlogen en revoluties. Als Giovanni twee jaar oud is, sterft zijn vader. Zijn moeder levert een harde strijd om haar kinderen zelf op te voeden. De omstandigheden verhinderen de kleine Giovanni om te dromen van een ander bestaan dan het boerenleven. Hij wil priester worden ondanks het gebrek aan financiële middelen en de tegenwerking van zijn broer. Toch maakt hij zijn droom waar met een ijzeren wilskracht en de steun van zijn moeder en mensen die in hem geloven. Na zijn priesterwijding zet hij in Turijn zijn opleiding verder. Deze periode verruimt op verschillende vlakken zijn denken en pastorale overtuigingen. Hij loopt stage in gevangenissen en komt in aanraking met de problematiek van straatkinderen. Hij begint een initiatief voor jongeren dat hen een alternatief biedt voor het doelloos rondhangen op straat.

De bewogenheid voor die jongeren zal Don Bosco nooit meer loslaten. “Geef mij de zielen” wordt zijn levensmotto. Hij gaat zijn leven lang geen uitdaging uit de weg om een antwoord te geven op de noden van de jongeren. Gaandeweg vindt hij vaste medewerkers en om zijn werk meer stabiliteit te geven, sticht hij een congregatie (salesianen) die hij naar Franciscus van Sales noemt.

De salesianen en de zusters van Don Bosco

Don Bosco beseft dat de noden bij de meisjes minstens even groot zijn. Hij voegde een vrouwelijke tak aan zijn congregatie toe vanuit dezelfde bezieling en visie. Enkele kilometers verderop stichtte Maria Mazzarello (1837-1881) een gelijkaardig project maar dan voor de meisjes. Later voegden ze zich samen en ontstond de congregatie van de zusters van Don Bosco. Zowel de zusters als de salesianen zijn tot op vandaag nog steeds actief in heel wat scholen over de hele wereld. In alle continenten brengen zij Don Bosco’s passie tot leven.

Opvoeden met Don Bosco als gids en tochtgenoot

Het salesiaans project heet: ‘Opvoeden met Don Bosco als gids en tochtgenoot’. Dit opvoedingsproject biedt inspiratie en een gemeenschappelijk kompas voor de meer dan 2.500 leerkrachten, opvoeders, hulpverleners en vrijwilligers.